Inspire

2022, anul terapiilor noi în oncologie

Cercetările și descoperirile oamenilor de știință din ultima perioadă, cunoștințele dobândite în privința biologiei umane la nivel molecular și genetic, deschid perspective pentru o potențială „epocă de aur” în ce privește tratamentul cancerului. Boala este una în care fiecare tumoră are o semnătură unică, iar eforturile sunt legate de terapii personalizate create pentru fiecare pacient, folosind medicamente care vizează anumite tipuri de cancer, markeri pe celulele canceroase sau chiar reeducă sistemul imunitar al organismului. Lumea medicală are în vedere, pentru următorii ani, cel puțin cinci tratamente inovatoare, care promit să schimbe dramatic paradigma tratamentului cancerului, de la imunoterapii țintite la diversificarea studiilor clinic până la cele mai recente tehnologii cu radiații.

Testarea genetică

„În acest moment, există sute de mii de oameni cu risc crescut de cancer care nu știu asta. Sunt zeci de mii de bolnavi care ar putea beneficia de terapii țintite, dar nu le vor primi”, spune Stacy Gray, director al Clinical Cancer Genomics din City of Hope, o divizie axată pe identificarea persoanelor și familiilor cu risc crescut de cancer și, ulterior, tratarea acestora..

De unde această afirmație? Răspunsul este: testarea genetică, sau, mai exact, lipsa acesteia. Dar în acest caz situația este pe cale de a se schimba, și odată cu asta am putea asista, în următorii ani, la schimbări uriașe în tentativele privind tratamentul cancerului

Încă din 2003, când oamenii de știință au cartografiat cu succes genomul uman, terapia personalizată bazată pe informațiile genetice ale pacientului a devenit un adevărat ”Sfânt Graal” al tratamentului cancerului. Acolo unde, pe vremuri, medicii depindeau de chimioterapie, de chirurgie și radiații, acum este posibilă analiza ADN-ul tumorii unei persoane și folosirea de terapii concepute pentru a ținti tocmai mutațiile specifice ale bolii.. În plus, analizând ADN-ul individual al persoanei, medicii pot identifica în prezent mutații care pot provoca risc ridicat pentru anumite tipuri de cancer. Odată identificate aceste mutații și știind unde și când pot acționa, pasul următor este, firesc, prevenția, prin aplicarea unor protocoale de screening și tratament specific..

Imunoterapii țintite

Oncologii au acum o altă țintă în lupta împotriva cancerului. Aceștia au posibilitatea de a căuta anomalii genetice sau proteice în tumora unui pacient și pot aplica imunoterapii specifice pentru fiecare în parte.

Imunoterapiile valorifică puterea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase. Unele dintre acestea includ terapia cu celule CAR T, inhibitori ai punctelor de control imun, anticorpi monoclonali, vaccinuri de tratament și modulatori ai sistemului imunitar. Imunoterapiile direcționate sunt foarte promițătoare pentru mai multe tipuri de cancer.

Terapia cu celule CAR T, procesul de reproiectare a celulelor imune ale pacientului pentru a ataca cancerul, este o adevărată descoperire în imunoterapie. Această terapie a primit deja aprobarea FDA (Food and Drug Administration) pentru a trata cancerele de sânge și este promițătoare pentru tratamentul tumorilor solide. City of Hope are unul dintre cele mai cuprinzătoare  programe de celule CAR T  din lume, cu aproape 50 de studii clinice aflate fie în curs de desfășurare, fie inițiate în curând. Peste 600 de pacienți au fost supuși deja terapiei cu celule CAR T la spitalul american.

Un medicament inovator numit Pembrolizumab (Keytruda), un inhibitor al punctului de control imunitar, a fost conceput pentru a opri acțiunea unei proteine ​​de blocare a sistemului imunitar numită PD-L1, astfel încât celulele imunitare să poată distruge cancerul. Concentrația de PD-L1 în celulele canceroase poate fi mai mare de 90%, ceea ce o face o proteină foarte bine țintită. Medicamentul a fost folosit cu succes pentru a trata melanomul și alte tipuri de cancer de piele, precum și cancerul de sân, plămân, endometrial, rinichi, esofagian și multe alte tipuri de cancer, ducând în remisie boli avansate, chiar mortale.

Tratarea tumorilor în timp real

City of Hope și-a tratat primii pacienți folosind un dispozitiv capabil în curând să emită radiații care distrug tumorile în „timp real”. Ar putea fi un pas revoluționar înainte pentru persoanele cu cancer avansat, care anterior nu ar fi fost luate în considerare pentru o astfel de terapie.

Dispozitivul, numit RefleXion X1, oferă o capacitate mai largă de a modela fasciculele de radiații care vizează tumori și de a lua în considerare mișcarea corpului și a organelor, ceea ce poate ajuta medicii să modeleze dozele și expunerile la radiații în moduri care limitează deteriorarea țesutului înconjurător. De asemenea, aparatul poate detecta tumori oriunde în organism în timpul aceleiași sesiuni în care sunt tratate.

Potențialul terapeutic complet al aparatului nu a fost încă explorat pe deplin, și se așteaptă rezultatele mai multor studii pentru a obține aprobarea deplină de la FDA, iar aceasta ar putea fi acordată încă din acest an.

Creșterea diversității în studiile clinice

Oamenii de diferite rase, etnii, vârste și orientări sexuale au diferiți factori fizici, genetici și de mediu, dar și vulnerabilități specifice atunci când vine vorba de boală. Un medicament, de exemplu, poate afecta pacienții de diferite rase sau chiar vârste diferite, iar dacă acest aspect nu este cercetat și testat în timpul studiilor clinice se poate ajunge la omiterea unor informații cruciale.

Oamenii de știință din City of Hope urmăresc să schimbe acest lucru și studiază modul în care factorii de risc diferiți ai populației afectează diferit stadii de cancere de prostată, plămâni, piele, sân sau colon. Așadar, City of Hope își concentrează studiile pe mai multe rase umane pentru studii care explorează potențialele diferențe rasiale și etnice în eficacitatea tratamentului și a rezultatelor datorate variației genomice.

Promisiunea PIPAC

City of Hope și-a tratat primul pacient cu un nou sistem de administrare a chimioterapiei numit  PIPAC (chimioterapie cu aerosoli intraperitoneali presurizat). Pacienta care prezenta un cancer ovarian avansat și efectuase deja mai multe tratamente înainte de a se înscrie în studiul pus în aplicare la spitalul american, are acum o situație mult îmbunătățită și prezintă efecte secundare cu mult reduse față de chimioterapia tradițională.

Tratamentul minim invaziv folosește o tehnică standard utilizată în laparoscopia de diagnostic, în care gazul de dioxid de carbon este introdus direct în abdomen, creând presiune care ridică peretele abdominal și creează spații în jurul organelor. PIPAC folosește un stilou injector nebulizator conectat la un injector de înaltă presiune pentru a introduce o formă aerosolizată de chimioterapie adânc în crăpăturile abdominale.

Procedura durează aproximativ 90 de minute, urmată de o spitalizare de o singură. Pacienții vor repeta apoi procedura la fiecare șase săptămâni, de șase ori la rând. PIPAC produce efecte secundare minime, deoarece utilizează doar 10% până la 20% din doza chimioterapie tradițională.

Studiul de fază I a inclus inițial 16 pacienți, iar rezultatele favorabile au făcut ca acesta să fie extins la 22 de persoane. Studiul este destinat pacienților cu carcinomatoză peritoneală și care n-au înregistrat niciun progres întru ciclu standard de tratament cu chimioterapie.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Popular blog