“Ceasul” sistemului imunitar, descoperirea care ne arată cât suntem de sănătoși și cine va trăi 100 de ani

Experții de la Universitatea de Medicină Stanford și Institutul Buck pentru cercetări din Novato, Statele Unite, au construit un “ceas” al îmbătrânirii inflamatorii denumit “iAge”, care arată cu precizie cât de puternică este imunitatea organismului. Acesta va indica și momentul din viitor, când oamenii vor avea probleme majore de sănătate.

Munca cercetătorilor din Proiectul “1000 Immunomes” a reușit să identifice o celulă “chemokina” asociată cu îmbătrânirea cardiacă și ar putea fi folosită pentru depistarea precoce a patologiei legate de vârstă.

Echipa de experți și-a publicat lucrarea intitulată “Un ceas al îmbătrânirii inflamatorii (iAge) bazat pe învățarea profundă, care urmăresșe morbiditatea, fragilitatea și îmbătrânirea cardiovasculară”.

Autorii principali ai studiului sunt Nazish Sayed, doctor și profesor la Universitatea Stanford și Yingxiang Huang, doctor la Institutul Buck.

În fiecare an, calendarul ne spune că suntem cu un an mai în vârstă. Dar nu toți oamenii îmbătrânesc biologic în același ritm. Unii sunt extrem de predispuși la boli, în timp ce alții reprezintă imaginea sănătății“, a spus David Furman, doctor la Institutul Buck și director al Programului “1000 Immunomes”.

S-a dovedit, în urma studiului, că pe măsura ce îmbătrânim, începe să apară “o inflamație rea” de nivel scăzut, la nivelul întregului corp. Aceasta provoacă leziuni ale organelor și creează vulnerabilitatea autoimunității, precum și o serie de boli, inclusiv cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și neurodegenerative.

Experții care studiază îmbătrânirea au identificat anterior ”nouă semnale distinctive” ale procesului de îmbătrânire. Potrivit echipei de cercetători, acestea sunt: instabilitatea genomică, scurtarea lungimii telomerilor, modificări epigenetice, pierderea proteostazei, detectarea dereglată a nutrienților, disfuncția mitocondrială, senescența celulară, epuizarea celulelor stem și comunicarea intracelulară modificată, toate acestea fiind legate de inflamația sistematică.

În cadrul studiului au fost prelevate probe de sânge de la 1.001 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 96 de ani, între anii 2009 și 2016. După care s-au efectuat analize complexe de laborator, iar cu ajutorul inteligenței artificiale s-au extras datele finale, pentru a genera un “ceas” inflamator, iAge.

Apoi, în 2017, s-au mai luat probe de la alți participanți din Bologna, Italia, cu vârste respectabile. S-a descoperit că “în medie, centenarii aveau o vârstă imună cu 40 de ani mai mică decât cea calendaristică”. Iar un caz a ieșit din comun: un bărbat de 105 ani, avea o vârstă inflamatorie de doar… 25 de ani!

Sursa: Geneng News

Distribuie postarea: