Atacurile de panică se constituie în senzații bruște și extrem de intense de frică în situații obișnuite, neamenințătoare, care provoacă accelerarea bătăilor inimii, o respirație rapidă și, adesea, transpirație. De asemenea, sunt cazuri în care anumite persoane ce trec printr-un atac de panică dezvoltă așa numita tulburare de panică, un tip de tulburare de anxietate.
Atacurile de panică în sine nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă dacă acestea se manifestă în mod frecvent pot duce la scăderea calității vieții , dar și la apariția unor probleme de sănătate.
Care sunt simptomele unui atac de panică?
Un atac de panică apare brusc. De obicei, acesta dispare în circa zece minute de la debut, iar simptomele includ:
- Dureri în piept .
- Bătăi rapide ale inimii
- Dificultăți de respirație
- Tremur
- Frisoane
- Greață
- Transpiraţie
- Furnicături sau amorțeli ale degetelor de la mâini sau picioare
De asemenea, pot fi resimțite:
- O stare de frică extremă, de teroare
- O senzație de sufocare
- Frica de a pierde controlul
- O senzație de moarte iminentă
- O stare de irealitate sau depersonalizare
Ce cauzează atacurile de panică?
Experții nu au încă o explicație extrem de argumentată pentru a apariția atacurilor de panică, dar este universal acceptat că sistemul nervos și creierul joacă un rol cheie în modul în care percepem și gestionăm senzațiile de frică și anxietatea. De asemenea, se consideră că dezechilibrele chimice ale acidului gamma-aminobutiric (GABA) , cortizolului și serotoninei pot juca un rol important în declanșarea atacului de panică.
Cum sunt diagnosticate atacurile de panică?
Medicul de familie sau specialiștii vă pot întreba despre simptomele și istoricul medical al dumneavoastră. Aceștia pot efectua teste pentru a exclude afecțiunile medicale care provoacă simptome similare atacurilor de panică, precum bolile de inimă , tiroidiene sau problemele respiratorii.
Cum sunt tratate atacurile de panică?
Psihoterapia, medicamentele sau o combinație între cele două metode este foarte eficiente în tratarea atacurilor de panică, iar durata tratamentului depinde de severitatea afecțiunii și de răspunsul la tratament.
Psihoterapie
Psihoterapia ajută o persoană să identifice și să-și gestioneze emoțiile, gândurile și comportamentele nesănătoase.
Tipuri specifice de psihoterapie care pot ajuta în cazul atacurilor de panică includ:
- Terapie cognitiv-comportamentală: în acest caz pacientul discută despre gândurile și emoțiile sale. cu un specialist în sănătate mintală. Acesta poate identifica declanșatorii atacului de panică, astfel încât pacientul poate gestiona mai eficient gândirea, comportamentele și reacțiile sale în diverse situații.
- Terapia prin expunere: o metodă care implică expunerea treptată și în mod repetat – în subconștient și/sau în realitate – la orice factor care declanșează un atac de panică, astfel că, în timp, senzația de anxietate și panică să fie înlocuită cu una de confort. Metoda include învățarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație
Medicamente
Medicamentele care pot ajuta la tratarea atacurilor de panică și a tulburării de panică includ:
- Antidepresive : Anumite medicamente pot face atacurile de panică mai puțin frecvente sau mai puțin severe, precum inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei
- Medicamente anti-anxietate: precum benzodiazepine. Acestea ajută la anxietate, dar au potențial de dependență, așa că ele trebuie administrate cu prudență. Din această categorie fac parte medicamente precum alprazolam (Xanax) și lorazepam (Ativan)
Cum pot preveni atacurile de panică?
- Evitați cofeina , alcoolul și fumatul
- Faceți exerciții regulate pentru a putea gestiona stresul, pentru a vă elibera tensiunea și a stimula starea de spirit
- Mâncați sănătos
Cum pot opri un atac de panică?
Deși nu există nicio modalitate de a opri imediat un atac de panică imediat după începerea acestuia, există pași pe care îi puteți lua pentru a gestiona simptomele acestuia până la oprirea episodului:
- Respirația profundă : hiperventilația este un simptom al atacurilor de panică care poate crește frica. Respirația profundă poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac. Inspirați cât mai încet, profund și ușor pe nas și expirați încet pe gură. Închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației
- Recunoașterea faptului că treci printr-un atac de panică. Spuneți-vă mereu că atacul este unul temporar
- Relaxarea mușchilor: concentrați-vă pe relaxarea câte unui grup muscular pentru a reduce tensiunea și a rămâne conștient
- Stai în realitate: un atac de panică te poate face să te simți detașat de mediul înconjurător sau chiar de propriul corp. Fii concentrat și ancorat în realitate
În concluzie, atacurile de panică, deși nu sunt dăunătoare din punct de vedere fizic, pot afecta sănătatea mintală și ne pot împiedica să facem lucrurile care ne fac plăcere. Nu ezitați să-l informați pe medicul specialist, sau psihologul, că sunteți victimele unor atacuri de panică, pentru că este cel în măsură să vă ajute în depășirea temerilor și anxietăților care declanșează aceste stări, așa cum am arătat, prin psihoterapia și/sau medicamentație adecvată.