Cum sa avem grijă de sănătatea mentală în perioada sărbătorilor

Sărbătorile de iarnă, pe lângă momentele frumoase, pot aduce și probleme de ordin fizic, dar mai ales psihic.

Ni se spune că sfârșitul de an aduce cu el sentimente de bucurie și extaz, însă acest lucru nu este deloc valabil pentru toată lumea. Sunt destule persoane care se luptă cu depresia de-a lungul anului, iar aceștia pot avea un recul serios în ce privește evoluția bolii. Inducerea faptului că de sărbători trebuie să fim fericiți poate duce la intensificarea tristeții și a sentimentelor de disperare și de inutilitate, iar efectul principal îl poate constitui dorința de izolare de restul oamenilor zâmbitori și fericiți din jur.

Depresia asociată sărbătorilor de iarna poate fi produsă și de lipsa anturajului, a  prietenilor, a familiei și, de ce nu, a banilor.

Persoanele cu depresie trebuie să încerce să se bucure de spiritul sărbătorilor de iarnă, ar acest lucru poate deveni realitate în urma unor discuții cu o persoană apropiata sau chiar cu un psiholog, care au darul de a reduce amplitudinea unor probleme.

O soluție la îndemână ar putea fi și participarea la petreceri împreună cu cei dragi, cu colegii, însă în acest caz trebuie ținut cont de consumul de alcool sau de droguri.

Anxietatea

Persoanele cu anxietate sociala pot intâmpina dificultăți majore în această perioadă a anului, Chiar și persoanele cu atacuri de panică pot experimenta o creștere a frecvenței acestora într-o perioadă în care stresul și grijile cotidiene par mult mai intensificate.

Pentru a reduce anxietatea, sfatul specialiștilor este de întocmire a unei liste cu problemele existente și abordarea lor pe rând și sistematizat.

Stresul

Crăciunul și petrecerea de An Nou pot fi, și ele, extrem de stresante. Achiziționarea cadourilor, îngrijirea copiilor, decorarea casei, gătitul, mersul la evenimente, mersul la rude și îngrijirea locuinței sunt doar câteva din sarcinile ce stau pe umerii multora dintre noi în această perioadă, iatr efectul poate fi unul epuizant și copleșitor.

Pentru a rămâne fericiți și nestresați de sărbători e nevoie de un buget fix și de achiziționarea doar a lucrurilor importante. Persoana stresată, de asemenea, ar trebui să renunțe la a-i mai mulțumi pe toți cei din jurul său, și să se concentreze mai mult pe propria persoană, după cum trebuie încetată practica de compara mereu propria persoană cu celelalte, și, extrem de important, să învățăm că sunt multe situații în care și refuzul este o opțiune.

Dependența de alcool

Sărbătorile înseamnă și consum de alcool, iar pentru cei care se luptă cu dependența de acesta, ispita venită ăn această perioadă a anului poate fi extrem de dificil de abordat.

Pentru a evita consumul de alcool, specialiștii indică petrecerea momentelor importante ale sărbătorilor de iarnă alături de prietenii și membrii ai familiei care susțin eforturile de eliminare a dependenței de alcool. Trebuie, deci, evitat anturajul care îndeamnă la consum de alcool, iar dacă situația impune totuși prezența unui asemenea anturaj, cei cu probleme în ce privește consumul de alcool ar trebui să iasă din grup încă de la primele semne ale unei stări ce le produce disconfort.

Tulburarea obsesiv compulsivă

Dificultăți în această perioadă se înregistrează și în rândul persoanelor care se luptă cu tulburarea obsesiv compulsivă, schimbările de rutină și activitățile specifice perioadei putând duce la înrăutățirea simptomelor.

Obsesiile și compulsiile trebuie să fie controlate cât mai bine, iar tehnicile mindfulness și terapia cognitiv comportamentală sunt doar două dintre cele mai recomandate metode.

Concluzie

Problemele legate de sănătatea mentală nu sunt legate exclusiv de perioada sărbătorilor de iarnă, și dacă după încheierea acestora problemele se prelungesc și apar simptome suplimentare, cum ar fi modificări ale apetitului, tulburări de somn, pierderea interesului pentru activitățile preferate, dificultăți de concentrare, lipsa de speranță, este obligatorie apelarea la un specialist pentru o evaluare medicală.

Distribuie postarea: