Gripa și infectările cu Covid-19, principalele îngrijorări ale începutului de an

Începutul de an 2023 este marcat de explozia cazurilor de gripă, după cum infectările cu COVID-19 reprezintă încă o amenințare pentru sănătatea populației. Recomandarea fermă a specialiștilor în sănătate publică rămâne aceeași și la început de an 2023: vaccinarea pentru grupurile vulnerabile și protejarea prin alte metode pentru restul populației.

Virușii gripali A și B sunt cei mai activi în această perioadă rece și printre cei mai afectați sunt copiii, în special cei de vârstă școlară, precum și persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice.

Un număr tot mai mare de persoane sunt internate în spitale din cauza gripei, internarea în spitale fiind în creștere din octombrie. Populațiile noastre, de 55 de ani și peste, reprezintă aproape jumătate din spitalizările raportate pentru gripă. 

De asemenea, ratele de cazuri de COVID-19 pe teritoriul UE, internările în spitale și în unitățile de terapie intensivă și ratele de deces sunt în prezent scăzute în comparație cu ultimele 12 luni, dar această situație s-ar putea schimba pe măsură ce apar noi variante ale virusului, iar boala continuă să pună sub presiune resursele de asistență medicală. 

Având în vedere impactul continuu al pandemiei de COVID-19 și impactul asupra circulației și asupra sănătății altor agenți patogeni respiratori, nu poate fi făcută o predicție clară a evoluției infecțiilor, iar specialiștii europeni în domeniu insistă în acest moment pe acțiuni preventive de rezistență în fața virusurilor.

”Continuăm să îi încurajăm pe cei mai vulnerabili – persoanele în vârstă, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni de bază, cum ar fi boli de inimă și lucrătorii din domeniul sănătății – să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și a COVID-19. 

Nu putem spune suficient: vaccinarea salvează vieți. Reduce șansele de a fi infectat și reduce riscul de îmbolnăvire severă de COVID-19 și gripa sezonieră. 

Măsurile de protecție personală ne ajută, de asemenea, să ținem la distanță toți virusurile respiratorii – gripa sezonieră, COVID-19 și RSV. Continuăm să îndemnăm pe toată lumea să se protejeze luând măsuri simple, dar eficiente – de la curățarea regulată a mâinilor, purtarea măștilor potrivite, în special atunci când se află în locuri aglomerate, închise, cu ventilație inadecvată, până la distanță de ceilalți atunci când sunt bolnavi de un virus respirator.  

De asemenea, este important ca țările să monitorizeze nu numai SARS-CoV-2, ci și modul în care virusurile gripale și RSV se răspândesc și afectează oamenii și sistemele de sănătate. Raportarea acestor constatări către OMS/Europa și ECDC va ajuta la o mai bună înțelegere a impactului mai multor viruși respiratori care circulă pe scară largă și la consolidarea în continuare a măsurilor noastre de prevenire și control.  

De asemenea, recomandăm clinicienilor să ia în considerare tratamentele antivirale timpurii și profilaxia pentru gripă, RSV și COVID-19, conform ghidurilor naționale, pentru cei care sunt expuși riscului de boală severă, pentru a preveni rezultatele severe și pentru a reduce sarcina asupra sistemelor de sănătate. 

Doar fiind pregătiți, vigilenți și continuând să facem ceea ce știm că funcționează, vom putea depăși provocarea din această iarnă”, se arată într-o declarație comună semnată de comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge și directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Dr. Andrea Ammon.

OMS Europa, dar și Comisia Europeană au emis recomandări de strategie pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili de virusurile respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2 și gripă pe durata anotimpului rece.

Într-un an obișnuit, 5-15% din populație este afectată de gripă, ceea ce duce la 3-5 milioane de cazuri de gripă severă și aproximativ 650.000 de decese la nivel global. Aproximativ 70.000 dintre aceste decese au loc în medie în Regiunea Europeană a OMS. 

Gripa este un virus sezonier care reapare în fiecare an în Europa, cu vârfuri în principal în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (octombrie până în aprilie) și este o cauză principală a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la sugari și copii mici. 

Simptomele comune ale ingectării cu virusul gripal includ curgerea nasului, scăderea apetitului, tusea, strănutul, febra și respirația șuierătoare. Majoritatea infecțiilor se rezolvă de la sine într-un interval de timp relativ scurt, una – două săptămîni, dar gripa poate provoca, de asemenea, infecții mai severe, cum ar fi bronșiolita, o inflamație a căilor respiratorii mici din plămân, și pneumonia. 

Ținând cont că infecția cu virusul gripal este aproape inevitabilă pentru majoritatea copiilor, ar trebui depuse eforturi speciale pentru a proteja bebelușii prematuri și sugarii mai mici de șase luni, în special cei cu boli pulmonare și cardiace subiacente. În plus, copiii mici care nu s-au confruntat cu gripa în timpul pandemiei de COVID-19 sunt expuși unui risc sporit de infecție. 

În acest sens au fost aprobate terapii împotriva infecției severe cu virusul gripal, iar cercetătorii sunt în proces de dezvoltare a vaccinurilor adecvate pentru aceste situații. 

Distribuie postarea: