Studiu îngrijorător: 3 din 4 persoane au colesterolul mărit, iar 1 din 3 nu știe că suferă de diabet

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și obezitate, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada aprilie-iunie, unui număr de 1258 de persoane din mediul rural.

Analize efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată (la fața locului și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și risc cardiovascular, test de vedere la distanță cu dispozitivul QuickSee.

Echipa de medici, asistente medicale, elevi ai opt școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare  și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, alimentație sănătoasă, dislipidemie, podiatrie și sănătatea ochilor, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Rezultatele caravanei:

  • 75% aveau valori crescute ale LDL-colesterol, ceea ce înseamnă risc crescut pentru BCV (infarct miocardic, AVC etc.)
  • Doar 19% dintre cei cu hipercolesterolemie știau că au colesterolul mare (valoare peste 200). 91% dintre aceștia urmau deja un tratament pentru scăderea nivelului de colesterol.
  • 20% au valori crescute și la LDL-colesterol, și la trigliceride.
  • 57% au risc crescut și foarte înalt de boli cardiovasculare (cf. Heart Score).
  • La EKG, 98 persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 116 au aveau afecțiuni ischemice. 28% dintre pacienți au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.

150 de persoane au declarat la intrarea în spațiul de testări că știu că au diabet și alte 60 persoane au aflat în această caravană că e foarte probabil să aibă diabet (cf. valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog). Ceea ce înseamnă că aproape o persoană din trei cu diabet nu știa că suferă de această afecțiune.

Conform valorilor glicatelor de la toți pacienții, 29.40% persoane au prediabet și 14.05% persoane au diabet. 29 persoane aveau valori ale glicatei peste 9 (adică glicemii în medie peste 210).

Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 36% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan)

De asemenea:

  • 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (74.73%). Important de remarcat, la intrarea în spațiul de testări, doar 4 persoane au declarat să suferă de obezitate.
  • 71% dintre cei supraponderali sau cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.
  • 31% dintre persoanele testate au modificări ale hemogramei care necesită consult de specialitate.
  • 5% dintre participanții la caravană au analize care sugerează probleme de funcționare a rinichilor, jumătate au cel puțin un factor de risc pentru boala cronică de rinichi, iar aproximativ 1 din 5 dintre pacienții cu hipertensiune arterială și diabet zaharat au primit recomandare de investigații suplimentare pentru boala cronică de rinichi.
  • Boala venoasă cronică: Pe 2 din 3 îi dor picioarele, la 45% dintre ei li se umflă picioarele seara, iar 40% au varice. 74% au alte simptome precum amorțeală, furnicături, senzație de greutate, înțepături, neliniște, tremur, cârcei, picioare reci, dureri în talpă.

„75% dintre oamenii care au venit în caravană au colesterolul crescut. 75% sunt supraponderali sau obezi. 43% au diabet sau prediabet și o persoană din trei cu diabet nu știe că suferă de această afecțiune. Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronică, Lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, Lipsa seriozității cu care luăm tratamentul prescris de medic, Automedicația. Sunt toate semnale de alarmă pentru noi toți: pacienți, medici, autorități. Trebuie să avem grijă de cei în vârstă de la sate, dacă nu din alt motiv, măcar pentru că e posibil ca în câțiva ani să fim noi în locul lor”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR.

Distribuie postarea: