STUDIU: Vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii poate ajuta la protejarea copilului

Vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii ar putea oferi o anumită protecție și copiilor după naștere.

Copiii mamelor care au fost vaccinate în timpul sarcinii cu două doze anti-Covid, cu Moderna sau Pfizer/BioNTech, au prezentat un risc redus de spitalizare cu aproximativ 60%  în primele șase luni de viață, arată un studiu publicat în această săptămână de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Studiul, citat de CNN, sugerează că vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii ar putea proteja nu numai mama, ci și copilul acesteia, iar acest lucru pare să fie mai pregnant în rândul sugarilor ale căror mame au fost vaccinate mai târziu în timpul sarcinii.

“Concluzia este că vaccinarea maternă este o modalitate cu adevărat importantă de a ajuta la protejarea sugarilor. Concluziile studiului sunt binevenite, în special în contextul creșterii recente a spitalizărilor în rândul copiilor foarte mici”, a declarat dr. Dana Meaney-Delman, la conferința de presă organizată cu ocazia lansării studiului amintit.

„Pentru alte boli precum gripa și tusea convulsivă, vaccinarea în timpul sarcinii oferă protecție copiilor în primele șase luni de viață, o perioadă în care sugarii sunt expuși unui risc ridicat de îmbolnăvire severă, dar când nu sunt încă suficient de mari pentru a se vaccina”, a mai explicat dr.Meany-Delman..

Potrivit cercetătorilor de la CDC și de la alte instituții și universități din SUA, anticorpii Covid-19 ar putea fi transferați prin placentă de la mamă la copil în timpul sarcinii, fapt care ar duce la  protecția sugarilor.

„Când oamenii primesc un vaccin ARNm Covid-19 în timpul sarcinii, corpurile lor construiesc anticorpi pentru a proteja împotriva Covid-19, iar aceștia au fost găsiți în sângele din cordonul ombilical, ceea ce indică faptul că anticorpii s-au transferat de la persoana însărcinată la copilul în curs de dezvoltare”, a spus Meaney-Delman.

Studiul a inclus date privind 379 de sugari mai mici de șase luni i, 176 cu Covid-19 și 203 care nu prezentau infectare cu Covid-19, dar internați din alte motive, toți spitalizați în perioada iulie 2021-ianuarie 2022. Mamele bebelușilor au fost întrebate despre istoricul vaccinării împotriva Covid-19, inclusiv despre numărul de doze completate și dacă a fost primită o doză în timpul sarcinii.

Raportul a constatat că vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii a redus riscul de spitalizare a sugarului cu Covid-19 cu 61%.

„S-a descoperit, și este un fapt extrem de îngrijorător, că dintre bebelușii cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă, cei mai grav bolnavi, 88 la sută din total, s-au născut din mame care nu au fost vaccinate înainte sau în timpul sarcinii, în timp ce am avut un singur caz de bebeluș care a murit în timpul studiului, născut dintr-o mamă care nu a fost vaccinată”, a spus Meaney-Delman în briefing-ul de marți.

Cercetătorii au descoperit că 15,9% dintre mamele copiilor cu Covid-19 au fost vaccinate în timpul sarcinii, comparativ cu 32% procentul mamelor cu copii care n-au fost infectați cu coronavirus..

Meaney-Delman a mai declarat, pentru CNN, că nu există riscuri pentru femeile însărcinate vaccinate și „nici un risc crescut de avort spontan asociat cu vaccinarea, și nicio asociere cu infertilitatea.”

Studiul menționat nu a inclus date privind eficacitatea vaccinului după doza de rapel sau pentru mamele care au fost vaccinate înainte de sarcină.

Distribuie postarea: