Inspire

Top 10 inovații medicale majore anunțate în 2022

Experții de la Cleveland Clinic, din Statele Unite ale Americii, au alcătuit un top 10 al inovațiilor care ar putea aduce noi abordări pentru tratarea unor boli ce fac ravagii pe plan mondial, cum ar fi, de exemplu, cancerul de prostată, diabetul, depresia, hipertensiunea arterială etc.

În ordinea importanței, primele 10 inovații medicale pentru 2022 ar fi:

 1. Următoarea generație de vaccinologie ARNm. Progresele în generarea, purificarea și livrarea celulară a ARN-ului au permis dezvoltarea de terapii cu ARN într-o gamă largă de aplicații, cum ar fi cancerul și virusul Zika. Tehnologia este rentabilă și relativ ușor de fabricat. În plus, pandemia de COVID-19 a demonstrat că lumea avea nevoie de dezvoltarea rapidă a unui vaccin care să fie ușor de implementat pe tot globul. Datorită cercetărilor anterioare care au pus bazele acestei tehnologii, în mai puțin de un an a fost dezvoltat, produs, aprobat și implementat un vaccin eficient împotriva COVID-19. Această tehnologie care schimbă peisajul are potențialul de a elimina rapid și eficient unele dintre cele mai provocatoare boli ale asistenței medicale.
 2. Terapie vizată de PSMA, un antigen al membranei specifice prostatei. În fiecare an, peste 200.000 de americani sunt diagnosticați cu cancer de prostată – cel mai frecvent diagnosticat cancer în rândul bărbaților din SUA. Detectarea precoce și imagistica de succes sunt esențiale pentru localizarea tumorii, stadializarea bolii și detectarea recidivelor. Antigenul de membrană specific prostatei (PSMA), găsit în niveluri ridicate pe suprafața celulelor canceroase de prostată, este un potențial biomarker al bolii. PSMA PET folosește un trasor radioactiv pentru a localiza și a se atașa de proteinele PSMA, făcându-le vizibile prin imagistica PET. Această abordare poate fi utilizată împreună cu scanările CT sau RMN pentru a vizualiza unde se află celulele cancerului de prostată. În 2020, această tehnologie a primit aprobarea FDA pe baza studiilor de fază 3 care au arătat o acuratețe substanțial crescută pentru detectarea metastazelor de cancer de prostată în comparație cu imagistica convențională cu scanări osoase și CT.
 3. Nou tratament pentru reducerea LDL, sau a colesterolului. Nivelurile ridicate de colesterol din sânge, în special lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL-C), contribuie semnificativ la bolile cardiovasculare. În 2019, FDA a revizuit cererea pentru inclisiran în tratarea hiperlipidemiei primare (inclusiv hipercolesterolemia ereditară) la adulții care au LDL-C crescut în timpul tratamentului cu o doză maxim tolerată de statine. Inclisiran este un mic ARN interferent injectabil, sintetizat chimic, care vizează proteina PCSK9. Spre deosebire de statine, necesită doze rare (de două ori pe an) și asigură o reducere eficientă și susținută a LDL-C în combinație cu statine. Efectul său prelungit poate ajuta la atenuarea nerespectării medicamentelor, una dintre principalele cauze ale eșecului de a scădea nivelul LDL-C.
 4. Medicament nou pentru tratamentul diabetului de tip 2. În SUA, 1 din 10 persoane are diabet. O terapie potențială este un polipeptid insulinotrop dublu dependent de glucoză (GIP) și un agonist al receptorului peptidic asemănător glucagonului (GLP-1) injectabil o dată pe săptămână, care are ca scop controlul zahărului din sânge. Injectați sub piele, receptorii GLP-1 și GIP determină pancreasul să elibereze insulină și să blocheze hormonul glucagon, limitând vârfurile de zahăr din sânge după masă. În plus, încetinește digestia, ajutând oamenii să rămână sați mai mult și să mănânce mai puțin. Studiile târzii de fază 3 arată că tratamentul reduce semnificativ hemoglobina A1C în diabetul de tip 2 și susține pierderea în greutate, făcându-l potențial cel mai eficient tratament pentru diabet și obezitate dezvoltat până acum.
 5. Tratament inovator pentru depresia postpartum. Experții cred că prevalența depresiei postpartum ar putea fi de cel puțin două ori mai mare decât ceea ce dezvăluie statisticile actuale, deoarece multe cazuri rămân nediagnosticate. Consilierea și medicamentele antidepresive sunt tratamente primare, dar unele femei nu răspund la aceste terapii. În 2019, FDA a aprobat un tratament cu perfuzie intravenoasă pentru a trata în mod specific depresia postpartum. Această terapie nouă, administrată non-stop timp de 60 de ore, folosește un neurosteroid pentru a controla răspunsul creierului la stres. Acest design de tratament este inovator, deoarece vizează semnalizarea considerată a fi deficitară în depresia postpartum sensibilă la hormoni. În plus, acest tratament pare să arate beneficii foarte rapid, în timp ce antidepresivele tradiționale durează de obicei două până la patru săptămâni pentru a avea un efect semnificativ.
 6. Medicație țintită pentru cardiomiopatia hipertrofică. De zeci de ani, clinicienii au tratat simptomele cardiomiopatiei hipertrofice (HCM) ale pacienților cu o eficacitate limitată. Medicamentele nespecifice sunt prescrise pentru a trata unele dintre simptomele pe care HCM le împărtășește cu alte boli cardiovasculare. Aceste terapii includ beta-blocante, medicamente antiaritmice, blocante ale canalelor de calciu și anticoagulante. Un nou tratament, cu toate acestea, funcționează pentru a reduce cauza principală a HCM la mulți pacienți. Un medicament de primă clasă vizează în mod specific mușchiul inimii pentru a reduce contracțiile anormale cauzate de variantele genetice care pun inima în exces. Acționând în mod specific asupra acestui mecanism la pacienții cu HCM, acest tratament nou nu numai că îmbunătățește simptomele și calitatea vieții, dar ar putea încetini progresia bolii. FDA a alocat o dată țintă de acțiune de 28 aprilie 2022 pentru această terapie.
 7. Alternative nonhormonale pentru tratarea bufeurilor la menopauză. Peste 50% dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu bufeurile, care pot persista în medie șapte ani. Terapia hormonală este eficientă și sigură atunci când este utilizată în mod corespunzător, dar implică un anumit risc. De asemenea, nu toți pacienții sunt candidați pentru terapia hormonală. Din fericire, un nou grup de medicamente nonhormonale, numite antagonişti NK3R, a apărut ca o alternativă viabilă la terapia hormonală. Aceste medicamente perturbă o cale de semnalizare din creier implicată în dezvoltarea bufeurilor. Ei s-au dovedit promițători în studiile clinice pentru ameliorarea bufeurilor moderate până la severe de la menopauză la fel de eficient ca hormonii. Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin eficacitatea și profilul de siguranță al acestor noi medicamente, este clar că următoarea generație de tratamente non-hormonale pentru bufeurile menopauzei este la orizont.
 8. Implantabil pentru paralizii severe. Majoritatea pacienților cu paralizie experimentează o scădere semnificativă a sănătății lor generale. Recent, o echipă medicală a oferit o nouă speranță acestor pacienți, valorificând tehnologia de interfață creier-calculator implantată pentru a recupera controlul motor pierdut și a permite pacienților să controleze dispozitivele digitale. Tehnologia folosește electrozi implantați pentru a colecta semnale de mișcare de la creier și a le decoda în comenzi de mișcare. S-a demonstrat că aceasta restabilește impulsurile motorii voluntare la pacienții cu paralizie severă din cauza disfuncției creierului, măduvei spinării, nervului periferic sau muscular. În timp ce tehnologia interfeței este la început,
  9. Inteligența artificială pentru depistarea precoce a sepsisului. Sepsisul este o cauză principală de spitalizare și deces la nivel mondial. Deoarece șocul septic are o rată de mortalitate foarte mare, diagnosticul precoce al sepsisului este critic. Diagnosticul poate fi complicat deoarece simptomele precoce sunt nespecifice. Inteligența artificială (IA) a apărut ca un nou instrument pentru a ajuta la detectarea rapidă a sepsisului. Folosind algoritmi IA, instrumentul detectează mai mulți factori cheie de risc de sepsis în timp real prin monitorizarea dosarelor medicale electronice ale pacienților pe măsură ce medicii introduc informații. Marcarea pacienților cu risc ridicat poate ajuta la facilitarea intervenției timpurii, care poate îmbunătăți rezultatele, poate reduce costurile de asistență medicală și poate salva vieți.
  10. Analize predictive și hipertensiune arterială. Adesea numită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială nu prezintă de obicei simptome, în timp ce crește riscul de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Există opțiuni de tratament eficiente. Cu toate acestea, mulți adulți nu știu că au hipertensiune arterială până când trec printr-o criză semnificativă de sănătate. Folosind învățarea automată, un tip de IA, medicii sunt capabili să selecteze mai bine medicamente, combinații de medicamente și doze mai eficiente pentru a îmbunătăți controlul hipertensiunii. AI va permite, de asemenea, medicilor să prezică morbiditățile cardiovasculare și să intervină înainte ca acestea să apară. Analizele predictive pot fi cheia pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și a multor alte boli.

Sursa: Cleveland Clinic

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Popular blog